29.9.12

Knapková a lehká čtyřka vyhráli sprinty ve Švýcarsku

ENGLISH TITLE: Czech Republic’s Knapkova and Lightweight Four Win in Switzerland Sprints

Čeští veslaři si odvážejí dvě vítězství z dnešních závodů na krátké trati ve švýcarském Curychu. Poprvé od svého vítězství na olympiádě, kde startovala zraněná, zde veslovala skifařka Mirka Knapková a opět vyhrála.

Zvítězila rovněž čtyřka bez kormidelníka lehkých vah mužů, která porazila favorizovanou domácí sestavu. Závod byl nejvyrovnanější z celého programu, neboť se v něm sešly tři posádky, které startovaly na olympiádě – Češi, Švýcaři a Nizozemci. Za česká vesla tahali Ondřej a Jan Vetešníkovi, Miroslav Vraštil a Martin Slavík. Poslední jmenovaný nahradil člena olympijské sestavy Jiřího Kopáče.

Češi si odvážejí ještě druhé místo z párové čtyřky mužů a čtvrté místo ze skifu mužů. Párovka ve složení Jan Andrle, Martin Basl, Adam Štěrbák a Petr Buzrla nestačila pouze na Němce, kteří složili posádku ze svých dvou nejlepších dvojskifů – olympioniků Knittela s Krügerem (v Londýně devátí) a neolympijských Gruhneho s Rocherem. Mezi skifaři byl za poslední léta nejúspěšnější německý veslař v individuální disciplíně – Marcel Hacker (na letošní olympiádě šestý).

Kromě uvedených disciplín se závodilo ještě na osmách univerzitních studentů, studentek a smíšených učitelských posádek. Do každého závodu byly pozvány maximálně čtyři posádky. Ty se nejprve utkaly ve dvoučlenných kvalifikačních rozjížďkách – systémem „každý s každým“ – a pak podle jejich výsledků jely o celkové umístění ve finále A či B.

Standardní závodní trať ve veslování měří 2 000 metrů. V Curychu se však soutěžilo ve sprintu o délce 450 metrů. Mezinárodní veslařská federace (FISA) se rozhodla pořádat sérii mezinárodních závodů na krátké trati poté, co předloňský průzkum mezi veslařskou veřejností ukázal náklonnost této myšlence. Cílem je přivést veslařský sport do centra velkých měst a přitáhnout k němu více diváků.

No comments:

Post a Comment